מי שעוקב אחרי ברשת (את האינסטגם שלי אתם מכירים?) שלי יודע שהספארי הוא אחד המקומות האהובים על בני הבית, אנחנו מנויים בערך שבע שנים, הילדים מכירים את החיות על בסיס שמי , ועדיין בהתלבטות השנתית אם לחדש את המנוי או לא תמיד ההחלטה (המשפחתית אגב ) היא כן. ולמה כן? כי בספארי אף פעם לא יודעים מה יכול לקרות.. כל ביקור מגלה לנו עולם אחר.
שקיבלנו הזמנה לצאת לסיור לילה השמחה הייתה רבה, את זה עוד לא עשינו . הילדים אגב תהוו ברכב את מי מבעלי החיים שהם אוהבים נפגוש והתלבטו איך בעצם נראה משהו בחשיכה מסביב
בטיימינג מושלם עם מזג אוור נוח, שמים נקיים וירח אחד עלינו לסיור עם רכבת הלילה.
שמונה בערב והילדים עולים לימודי ניסיון לקרון האחרון של הרכבת, גם קרובים למדריך, וגם פחות אבק:) .
בשונה מסיורי הבקר הרגילים בסיור הלילה יש צוות רחב יותר, מדריך, מנהל סיור אשר נמצא בחלק הקידמי של הרכבת ורכב מלווה אשר תפקידו לוודא שאף בעל חיים לא מגיע קרוב מידי אל הרכבת.
המדריך שלנו היה יותם, הסברים כללים על מה נלך לעשות והופ יוצאנו למסע קסום.
את ההתרגשות אפשר היה לריח באוויר, בעצם אחד החושים שהכי מתחדד הוא חוש הריח והוא לא לבד . לרכבת הספארי אין פנסים, יותם המדריך שלנו האיר בפנס ליד בעלי החיים, ומנהל הסיור שלנו עשה את אותו דבר מהחלק הקדמי. מדהים כמה מהר העיניים שלנו מתרגלות לחשיכה.
מסתבר שגם בלילה אין אף סיור שהוא דומה לאחד אחר, מכוון שבעלי החיים הם אלו שבעצם מכתיבים את המצב, אנחנו רק האורחים שלהם. משהו שחשוב מאוד לזכור.
המפגש הראשון שלנו היה עם היענים, עופות ענקיים. ילדי הבית אגב למדו משהו חדש, הסבר על התנועה המוזרה שעושה היען – אותנו זה הצחיק, היען סגורה על זה שהיא מפחידה.
הערב יורד , והחיות מסיימות את ארוחת הערב שלהם, ארוחה שמוגשת להם בשטח נרחב, שמאפשר לכל בעלי החיים נגישות למזון, ומאפשר גם לעובדי הספארי לוודא שכל החיות אכן אוכלות ולראות את מצבן.
לקטנים אגב יש מקומות מוגנים בהם מוגש המזון. החלוקה מאפשרת גם לכאלו שפחות מסתדרים בלהקה שלהם להגיע למזון. אף חיה לא תישאר רעבה הלילה.
המשכנו במסע ופגשנו זברות במרחק נגיעה, ראינו התנהגות חברתית של נקיון לקראת ערב, פגשנו זברה בהריון מתקדם, ואחת שהניקה סייח שנראה בן חודשים ספורים בלבד. ללא ספק זו אחת החיות האצילות שיש , והיא מדורגת במקום גבוה בקרב בני הבית
הילדים ישבו מרותקים, הקשיבו להסברים. מה שאותי הפתיע זה היכולת של יותם "להתקיל" אותם ולהעשיר אותם במיידע.הוא זכה לכינוי " גוגל של הספארי" בדרך חזרה הבייתה
בהמשך פגשנו גם את הקרנפות המפורסמות של הספארי, חיות אצילות שבלילה נראות ענקיות יותר מביום.
למדנו לאורך הביקור על הדרך בה מתארגנות החיות לשינה , ומגינות על עצמן תוך כדי על שיתופי פעולה בטבע, ונפעמנו מהעובדה שג'ירפות למרות כל הגודל הענק שלהם , והתפיסה ישנות גם בישיבה (יותם המדריך גילה לנו בסוד שגם בשכיבה). הן אומנם חוטפות תנומות קצרות אבל בכל זאת.
שיא הערב מבחינת הילדים היה הביקור בתאי הלילה של האריות. לא סתם מכונה האריה מלך החיות. הסיור בתאי הלילה מאפשר הצצה מקרוב אל הלהקה, אפשר לנו לראות מאפיינים חברתיים של "מקלחת" לפני השינה, מי מעדיפה מיטה ומי תעדיף לשחק עוד קצת. נהמה קלה של אחד מחברי הלהקה על חבר אחר, הבהירה לכולם מי האורח האמיתי וגרמה לכל הנמצאים בתאים להצמד אוטומטית לקיר.
בדרך חזרה פגשנו ממרחק אפס את להקת ההיפופוטמים של הספארי, אלו חיות ענקית, מגושמות ובאופן מאוד מפתיע למרות שהם חיות רוב הזמן במים הן לא יודעות לשחות. אם חשבנו שהאגם יהיה ריק ושומם, גילנו שהפעילות בו נמשכת גם בלילות. ההיפופוטמים דורכים על הרגלים האחוריות ומרימים את פלג גופם העליון, ובעלי הכנף אוכלים את מה שעולה מהקרקע. שיתוף פעולה כבר אמרנו?
אלו מקצת מהחוויות אותם עברנו בשעתיים של ערב קסום, הילדים יצאו עם יידע ועם תובנות חדשות על בעלי החיים, קיבלו עוד נגיעה חינוכית מהטבע משהו שהספארי מאוד משתדל להעביר הלאה.
ומילה אחת לסיום על בית החולים לחיות הבר . אנחנו הכרנו אותו שמצאנו סיס פצוע, והבאנו אותנו לטיפול, ואנחנו מסתבר לא לבד, בבית החולים מטופלים מדי שנה יותר מ-3000 בעלי חיים. לאחר טיפול ושיקום, רובם שבים אל הטבע . בית החולים נולד משיתוף פעולה פורה בין הספארי לרשות הטבע והגנים. למבקרים בבקרים מוצע הצצה קלה אל הפרויקט.
עשיתי לכם חשק?
- במהלך חודש אוגוסט יתקיימו סיורי לילה מיוחדים ומעטים הכוללים גם סיור רגלי בתוך גן החיות. הזדמנות נדירה להציץ בחלק מפעילי הלילה שקשה לצפות בהם במהלך היום. (לחלקו הרגלי של הסיור הילדים מוזמנים להביא פנסים!) הערה אישית שלי, הסיור מוגדר מגיל חמש, האמצעי בן חמש וקצת, והיה לו קצת קשה. פרטים נוספים על הסיור כאן
- הספארי מציע מגוון סיורים שונים ספארי חצות:- "סקס שקרים ובעלי חיים" למבוגרים.
ספארי על הבוקר: סיור חוויתי מוקדם בבקר, בסיור מתלווים המבקרים לטרקטור בשטח האפריקני. בהמשך הופכים המבקרים לחלק מצוות המטפלים, הם מאכילים ומחלקים העשרות מיוחדות לבעלי החיים עד לפתיחת הגן למבקרים. ניתן להישאר בספארי גם לאחר הסיור. וספארי בין ערבים: בגבול הדק שבין היום והלילה, כאשר הספארי מתארגן ללינה. בסיור ייחודי זה נלווה את בעלי החיים והמטפלים המתכוננים לשעות הערב. ניכנס עם הרכבת לתוך גן החיות ונפגוש את משפחת הגורילות והשימפנזים לפני כניסתם לבתי הלילה, נצפה בהאכלת להקת הזאבים הישראלים, נשמע על הסיפור הייחודי של הזאבה תלתן, נערוך היכרות עם משפחת הפילים מאזור כניסת המטפלים ונאכיל את הג'ירפות בענפים טריים היישר מכף ידנו.
אתר הספארי http://www.safari.co.il/