בואו נודה על האמת, אין לנו ממש "חורף", אנחנו המזרח התיכון לא אירופה, ועדיין..
שעון החורף כבר פה, מתחיל להתקרר , אנחנו לאט נפרדים מבגדי הקייץ, ועוברים לתלבושת חורף.. ויחד מתייצבים להם הקילוגרמים של החורף. אותם שניים שלושה קילוגרמים שמתנחלים עלינו עם הסתיו ושנאבק להעלמתם רגע לפני ששעון הקייץ יתחיל, ומעבר הארונות יבשר שאי אפשר להסתיר אותם עוד.
אכילת החורף אגב מיוחסת לכמה גורמים:
- אנחנו בבית, שבחמש כבר חושך בחוף, גם אמהות לצעירים כמוני עוברות למוד בית, בבית מן הסתם יש נגישות רבה יותר למקרר, לחטיפים.
- שקר לנו אנחנו רוצים להתחמם, ולמרות שבסרטים זה נורא קסום, לרובינו אין את הזמן לשרוץ באמבט מהביל, או להתכבל עם שוקו מתחת לפוך. רובינו פונים לאכילה לשם חימום. ורצוי שהיא תהיה פחממה.
- לאהבת הפחממות של החורף יש הסבר מדעי לגמרי , האחראי הוא רמות הסרטונין, המווסתות מאור השמש, קיצור שעות האור בתקופה זו של השנה גורמת לירידה ברמות הורמון זה, וכתוצאה ישירה מביאה לדחף מוגבר לפחמימות( לחם, בצקים, בייגלה, חטיפים, שוקולד וכו).

השנה החלטתי לנסות להגיד לא להשמנת החורף, אולי כי החברים מהחורף הקודם עוד תקועים לי על המותניים (למרות שנפרדתי מחלקם באדיבות צוק איתן) .
אז איך עוברים את זה בשלום? או לפחות מנסים? קבלו את הטיפים של גלית פרי, סמנכ"ל ומנהלת מחלקת ההדרכה של סטודיו C ואיילת נדיב, דיאטנית קלינית M.Sc, אחראית מקצועית מחלקת דיאטה ברשת סטודיו C.
- השתדלו ללבוש בגדים צמודים ומחמיאים גם בעונה זו של השנה, על מנת שתרגישו את גופכם, כשהחגורה לוחצת סימן שצריך לשים לב ולא לתת לק"ג מיותר להידבק כי אז הוא מזמין "חברים נוספים" מיותרים.
- הנטייה הטבעית בחורף היא לאכול ארוחות חמות, לרוב מבושלות, העוזרות לאזן את תחושת הקור המלווה אותנו. אכילת מזונות חמים דלי קלוריות מהווים פתרון נהדר, דוגמת מרקים, תבשילים, ירקות מבושלים ועוד. הקפידו על כמות השמן בבישולים והשתדלו להמעיט בו.
- תוכלו להתחיל כל ארוחה במרק, וכך תהיו פחות רעבים בזמן הארוחה עצמה וכן תוסיפו נוזלים חשובים לגופכם. רצוי שהמרקים יהיו מבוססים ברובם על ירקות, שכן מרקי קטניות לדוגמא (מרקי שעועית, עדשים וכד'), הנם עתירי קלוריות יחסית, ונחשבים כארוחה בפני עצמם.

- הקפידו על שילוב של ירקות מבושלים בתפריט היומי, שהינם בעלי ערך קלורי נמוך וניתן לאכול מהם בשפע יחסית, כגון: דלעת, דלורית, קישואים, גזר, כרוב, ברוקולי וכרובית.
- תוכלו להפוך כל דבר שאתם אוכלים בקיץ, למזון המתאים יותר לחורף מבחינת הטמפרטורה בה הוא מוגש לגוף, כדלקמן:
- חלב חם במקום חלב קר
- צנימים במקום לחם
- דייסת קוואקר במקום דגני בוקר
- ירקות מבושלים או מאודים במקום סלט ירקות
- תפוח עץ עם קינמון בתנור במקום גלידה
- תיבול נכון של המזון קשור גם כן לחימום הגוף. התבלינים המעודדים תחושה זו: קינמון, ג'ינג'ר וכמון.
- הקפידו על צריכת פירות וירקות טריים, העשירים בויטמינים ומינרלים, שנועדו לחיזוק הגוף. דווקא בעונת החורף, בה הנטייה הטבעית של הגוף היא להתקררויות, שפעות וחולשות צריכתם חשובה ביותר. על כן, הפתרון הוא בהוצאת מאכלים אלו אל מחוץ לטמפרטורת המקרר כשלוש שעות לפני האכילה וניתן אף למשך כל היום, דבר שיזמין יותר את גופנו לצרוך מזונות אלו.
- בשעות אחר הצהריים והערב, כשמחשיך ומתקרר, והנטייה היא להתחיל במסכת הנשנושים, חתכו פלטת פירות או ירקות העונה ונשנשו מהם.
- הקפידו על שתייה במהלך כל היום, גם כשאינכם צמאים. בחורף, רובנו, חשים פחות צמא ואנו עלולים להתייבש מבלי להרגיש, במיוחד כשאנו מפעילים אמצעי חימום חשמליים דוגמת תנור ומזגן, אשר פולטים אויר חם ויבש וגורמים לנו לאבד נזולים מבלי שנרגיש. יש לשתות 8 כוסות מים ביום לפחות.
- אלו שמתקשים לשתות מים, ובעיקר בעונה זו של השנה, יכולים להיעזר בשתיית משקאות חמים בין הארוחות כמו תה, תה צמחים וחליטות, היעילים בחימום הגוף וחיזוק המערכת החיסונית, כגון: קינמון, שומר, קמומיל, מרוה, סמבוק, אכינצאה.
- עסקו בפעילות גופנית, כדרך לשריפת הקלוריות ולחימום הגוף. מומלץ מאוד, בחורף ובכלל, לצאת ולהתעמל בקבוצות, הרי כבר ידוע שהקבוצה היא מקור לעידוד והתמדה.ליהנות מהמפגש החברתי, מהאינטראקציה ומהמוטיבציה המשותפת, שמהווים מסגרת תומכת המאפשרת להתמיד.
שורה תחתונה תכנון נכון של שעות היממה, הערכות עם מאכלים נכונים, העמדת סיר מרק באופן קבוע ושילוב הספורט יכולים למנוע את אותה עלייה מיותרת של מספר הקילוגרמים, לשמור על בריאות הגוף והנפש ולהעניק תחושת חיוניות גם בעונה הקרה של החורף.