נתחיל בגילוי נאות, קוראים לי טלי ויש לי לקויות למידה והפרעות קשב.
בתקופתי לא ממש אבחנו את הדברים, צמד המילים "פוטנציאל מבוזבז" ליווה אותי שנים במערכת החינוך. לקח לי למעלה מעשור מסיום לימודי במערכת החינוך להתגבר על תחושות הכישלון הלימודי, על מילים של מורות, ובעיקר לקח לי הרבה לאזור אומץ וללכת ללמוד מסודר. שנים לימדתי את עצמי דברים, בדרך שלי, נהגתי להגיד שאני אוטודידקטית. בגיל מאוחר מאובחנת ועם המון חששות ופחדים התחלתי ללמוד באוניברסיטה הפתוחה, קיבלתי לוויי צמוד מהמחלקה ללקויות למידה, והצלחתי לסיים תואר בהצטיינות, זה לא היה פשוט אבל הצלחתי.
מצד שני אני חייבת להגיד שלחיות עם הפרעת קשב וריכוז זו גם מתנה מאוד גדולה עבורי , היא מאפשרת לי לג'נגל בין הרבה דברים יחד, עם השנים למדתי ליהנות מהיכולות לנהל שיחות מקבילות, לשמוע מה אומרים בשולחן הסמוך בבית הקפה, לעשות שלל דברים יחד, לפתח את הצד יצרתי שבי וגם להגיד בלי להתבייש- סליחה אני דיסלקטית עם הפרעת קשב ולפעמים יש לי שגיאות, ולפעמים אני מאבדת אותכם יחד, ולפעמים ממש קשה לי להתרכז – [highlight]הנה תנסו בעצמכם בלינק הזה להבין.[/highlight]
ואני לא לבד. בישראל אין נתונים מעודכנים אבל הערכות מדברות על כ10-15% מכלל התלמידים שהם בעלי לקויות למידה והפרעות קשב וריכוז (הנתון המעודכן האחרון בלמ"ס מעלה כי יש כמעט 10,000 תלמידים כאלו ). כמו תמיד מזכירה שמאחורי כל מספר כזה יש משפחה שלמה, ואם להסתמך על המחקרים שמראים שהפרעות קשב ולקויות למידה הם תורשתיות אז תכפילו.
השבוע הגעתי למרכז לטכנולוגיה חינוכית (מטח) להשקה של אתר עוגן, הפורטל המקיף והמלא הראשון מסוגו ללקויות למידה והפרעות קשב וריכוז.בימים אלו עלו לאוויר מדורי "עוגן למורים" ו"עוגן להורים", המצטרפים ל"עוגן לתלמידים" הקיים מזה שנתיים. הפורטל פתוח ללא תשלום לקהל הרחב, ומותאם לכל אחד מקהלי היעד, תלמידים, הורים ומורים.
זהו אחד האתרים המושקעים שיצא לי לבקר בהם, לא רק בכמויות המיידע העצום שיש בו, אלא ובעיקר בחשיבה ובהנגשה(לאתר יש "תו הנגישות" מ"נגישות ישראל"). ללא ספק חשבו על הפרטים הקטנים, החל מהעבודה שהאתר מקוריין, לטובת אלו שמתקשים לקרוא, נמשיך באופציות לשינוי פונטים וצבע, ועד לסרטוני הוידאו הקצרים עם טיפים שימושיים. יש תחושה שחשבו שם על הכול.
החלק שמיועד לתלמידים, מדבר אל התלמיד בגובה העיניים, בלי מילים מסובכות, בלי עליונות אלא נותן תחושה של יחד, של אתה לא לבד. בוא נתמודד. שזה בעיני מאוד חשוב.
ואם דיברנו על שימושיים, באתר ניתן למצוא לומדות וכלים ייחודיים לתלמידים עם ליקויי למידה והפרעות קשב בכל רמות הגיל ובמגוון תחומי דעת, כמו: קורס להוראה מתקנת בקריאה, כלי לשיפור שטף הקריאה, מאגרי פעילויות המשלבות אסטרטגיות למידה בהוראת תחומי דעת שונים כמו היסטוריה בחט"ב ובחטיבה העליונה, הכנה לבגרות בתנ"ך ועוד.
אותי כאמא עניין עוגן להורים, הפרעות קשב ולקויות למידה הם תורשתיות, אני מודעת למחקרים שמראים שמשפחה תומכת עושה את ההבדל ועל השפעה העצומה שיש למשפחה תומכת על הילד/ה עם ליקויי למידה או הפרעות קשב. מצד שני אני גם מודעות לקשיים שמהווים חלק בלתי נפרד מן הלקות. בחלק הזה ניתן למצוא כאמור מיידע רב, כגון: מה עושים כשמתעורר חשד? , הנושא החם ברשת בעד ונגד טיפול תרופתי בהפרעות קשב ועד ולא פחות חשוב הזכויות וההקלות להם זכאים הילדים וגם ההורים
גם מקומם של המורים לא נפקד, המטרה המוצהרת של מטח – הגברת המודעות לתופעה שנקראת לקויות למידה והפרעות קשב ובעיקר – לתת למורים טיפים ועצות מעשיות כיצד להתמודד עם התלמידים בכיתה וכיצד להעצים אותם ולסייע להם. אני אהבתי במיוחד את החלק "איך אתם יכולים לעזור לתלמידים שלכם?"
בנוסף לכל אלו יש באתר גם לוח של נותני שירותים שונים, לוח שירותים מקיף בתחום של ליקויי למידה והפרעות קשב. בלוח ניתן למצוא מידע על מאות רבות של: מאבחנים, מטפלים, מורים ומכונים, ספרים ומוצרים דיגיטליים, בתי ספר ומועדוניות ברחבי הארץ, מסגרות תמיכה לבוגרים ולהורים ועוד… רק חשוב לשים לב שהוא אינו מהווה המלצה אלא פלטפורמה פרסומית.
וכמה דברים לסיום,
עוגן. אני אוהבת את המילה הזו, לא רק בגלל אהבתי הרבה לים אלא בגלל אחד הפירושים שלה : " בסיס חזק ויציב ", עוגנים אלו נקודות קטנות שאני אוספת לי , הרגלים שרכשתי לעצמי מילדות, ומלווים אותי גם היום. כי אחרת? אני פשוט הולכת לאיבוד.
ותקשיבו למילים כאן..