הרשו לי לנפץ לכם רגע את השבוע הזה, את שבוע המשפחה בו כולם מדברים על התא המשפחתי באידיאליזציה מופלאה, מכמה ילדים מונה המשפחה הישראלית, מה היא צורכת ועד סקר מה תקבלו ליום המשפחה מהעסיק, והשנה לאור האקטואליה לא יעדרו מהשיח כתבות צבע על משפחות "מיוחדות" כאלו שלא בנויות מאבא אמא ילדים .
משפחה זו לדעתי הפרה הקדושה האחרונה של ישראל, תא משפחתי הוא קודש. ואם העזת לא להיות הורה עד גיל 30 + אתה צפוי לתחקיר מעמיק עד מעמיק מאוד. שלא נגיד סנקציות . וזה אגב כולל גם כאלו שלא חיים בזוגיות ושמעתי שזה לא פוסח על חברי החד מיניים. מצד שני אנחנו מדינה שמקדשת את התא המשפחתי כל עוד הוא לא מפריע לנו להיות אנשים יצרניים, אנשים עובדים, רצוי הרבה שעות.
תא משפחתי זה ערך עליון ילדים זו בעיה. אחרת תסבירו לי למה שואלים נשים בכמעט כל ראיון עבודה אם יש להם "סידור" לילד.
אבל כרגיל הקשיים של התא המשפחתי נעלמים אי שם. כי לא נעים להרוס חגיגות, להרוס את הפרה הקדושה האחרונה בישראל . המשפחה.
אבל מה שלא מדברים עליו זה שגם בשנת 2014 להיות הורה בישראל זו משימה כמעט בלתי אפשרית.
בראשית השבוע התקיים "כנס הורים נה/עדרים " של השדולה הורות בעידן של קריירה ברשותו של ח"כ איתן כבל בשיתוף עם וויצ"ו. הרעיון שעמד מאחורי הכנס היה להתחיל לדבר על פתרונות להתנגשות בין שוק העבודה לתא המשפחתי. התנגשות שגובה מחיר, מחיר משפחתי.
[checklist][/checklist]
איך שלא נסתכל על זה ישראל נמצאת במקום די גבוהה בהתנגשות המופלאה בין שוק העבודה להורות. ואם חשבתם שקידוש העבודה מגדיל את התוצר אתם טועים , התוצר השנתי בישראל נמוך משמעותית מהמדינות המערביות . במדינה בה תרבות מי הולך אחרון מהמשרד שולטת , ולא עמידה ביעדי תפוקה זה לא מפתיע, מלי אלקובי מחברת דינמיקס הציגה בכנס נתונים שמאשרים את תחושת התסכול של אלפי הורים,.ישראל נמצאת במקום הרביעי מהסוף במדד ה- OECD לאיזון בין בית ועבודה. כיום, ממוצע שעות העבודה השנתי בישראל עומד על כ-2000 שעות, קצת פחות מדרום קוראה ויוון, לעומת 1400 במדינות אירופה ו-1700 בארה"ב.
ובכוונה כתבתי הורים, כי בישראל 2014 יש לא מעט אבות שממש כמו ח"כ כבל מבינים שהורות זה לא עניין מגדרי. גדל פה דור חדש של אבות שרוצה לקחת חלק משמעותי בגידול ילדיו. עכשיו בואו נדבר על הורות, על ירידת מעמדו של ההורה, ועל המצב של הנוער וגל האלימות, עכשיו נשפוט הורים על פינוק יתר , 2000 שעות ממוצע בשנה ! איך אפשר לחנך ולהשפיע על משהו שזה המצב?
אבל תרשו לי לקחת צעד אחד לאחור, כי בשביל להגיע ל2000 שעות צריך למצוא קודם מסגרת לילדים. או כמו שמעסיקים אוהבים לקרוא לזה "סידור".
מכוון שלרובנו לא התמזל המזל לעבוד בגוגל, שמעניקה מסתבר לעובדותיה חצי שנה חופשת לידה אפשרויות לעבודה מהבית ו20 ימי חופשה שנתית , רוב המשפחות בישראל מחפשות מסגרות לפעוטות מגיל שלושה חודשים. גם כאן הנתונים צריכים להעיר מישהו. רק 100 אלף ילדים בגלאי 0-3 מתוך 470 אלף מתחנכים במסגרות הציבוריות. נעמי מורנו, מנהלת האגף לגיל הרך בויצו רק חיזקה את מה שכתבתי במאמר שלי ב ynet (הקלקה ואתם שם ) והסבירה למה ההורים בעצם שבויים של מערכת החינוך הפרטי , הביקוש למעונות ויצו מסתבר כפול מההיצע ובאזורים מסוימים הוא מטורף ומגיע עד 4 ילדים רשומים על כל מקום פנוי. פלא שאמהות מנסות להרשם עוד בהריון ?
הורים משלמים כפול ואף יותר ,במשפחות רבות עלות המסגרות הפרטיות גבוהה , אפשר מסתבר לפתור את הבעיה , רק שהמדינה מחייבת העמדת תקציב משלים מה שמעיד חלק מהרשויות בבעיה.
אפרופו רשויות, אם שאלתם איפו הכסף שכן מוקצב, הוא נמצא במשרד הכלכלה, סמנכ"ל משרד הכלכלה, גיל ארז הודה בכנס שיש כסף, מיליארד שקלים יותר נכון שתוקצבו בעקבות ועדת טרכטנברג לטובת בנייתם של כ-300 מעונות יום חדשים ברחבי הארץ. למה לא בונים? הביורוקרטיה ושיטת התקצוב אל מול הרשויות מעכבת את בבנייתם של המעונות החדשים. לדבריו גם סדרי העדיפויות של הרשויות לא תמיד מכוונים לילדי המעונות- הרשויות בונות קודם גני חובה. גם שיש כבר כסף הוא שוכב איפושהו.
הורות בישראל 2014 , לא יספרו לכם באף כתבת צבע זה מסע מכשולים אחד גדול, ניסיון מתמיד למציאת הדרך למניעת התנגשות בין שעות עבודה ארוכות ("עבדות"כמו שאמרה בכנס ורד סוויד מנכ"ל הרשות לקידום מעמד האישה במשרד ראש הממשלה) לבין משפחה, בישראל 2014 יש 370 אלף ילדים בגלאי 0-3 שאין להם מסגרת חינוכית מסובסדת , ואלפי משפחות שאחד מבני הזוג נשאר בבית לא מבחירה אלא מהעדר יכולת כלכלית לעמוד בנטל התשלום. בישראל 2014 עדיין ירימו גבה אל מול אב שיבקש לצאת פעמיים בשבוע לאסוף את ילדיו אלא אם כן הוא גרוש, בישראל 2014 אין קורלציה בין ימי החופשה של ההורים לאלו של הילדים.
אבל בישראל 2014 , ערך המשפחה מוצג כערך עליו, אז מה אם במציאות היום יומית אנחנו רחוקים מכך? תנו לחגוג. אחר כך ננסה לראות מה עושים אם בכלל.
חוקי הגירושין עדיין ארכאיים ויוצאים מנקודת הנחה שאמהות מגדלות ת׳ילדים ואבות רק משלמים עליהם.
הגיע הזמן להתאים את החוקים למציאות
תודה
ממש לא נכנסתי בפוסט לכל נושא חוקי הגירושין, ההתייחסות היחידה שלי , והמצערת בנושא היא שמעסיקים מקבלים ב"הבנה" אבות גרושים שמתוקף צו בית משפט יוצאים מוקדם לאסוף את הילדים. לטעמי כל הורה בישראל בלי קשר למין ו/או סטטוס יחסיו ראוי שתהיה לו האופציה לצאת בזמן סביר על מנת לקחת חלק בגידול ילדיו.